Personenalarmsysteem

Omschrijving

Dankzij het personenalarm kan je alarm slaan als je gevallen bent of onwel wordt. Het personenalarm bestaat uit twee delen: een halssnoer of polszendertje en een toestel dat op je vaste telefoon aangesloten wordt. 

De gebruiker kan 24 uur op 24 een noodsignaal uitzenden door op de zender drukken. Dan stelt het toestel bij je telefoon je in verbinding met een permanent bemande centrale. Een operator beantwoordt je oproep via het alarmtoestel dat voorzien is van een luidspreker. Wanneer je hulp vraagt, zal de operator onmiddellijk contact opnemen met een van de door de gebruiker vooraf aangeduide contactpersonen (van belang is dat iedere contactpersoon dichtbij woont én een sleutel heeft). Kan men niemand bereiken, dan schakelt de centrale de hulpdiensten in.

Wij zorgen voor de plaatsing en installatie van het toestel.

 

Voorwaarden

  • Personen met een valrisico of personen die omwille van hun gezondheidstoestand in een noodsituatie kunnen terechtkomen waarbij ze problemen hebben om zichzelf te helpen
  • In Groot-Kortrijk wonen
  • Beschikken over een vaste telefoon
  • 3-tal contactpersonen die dichtbij wonen + een sleutel voor iedere contactpersoon

 

Aanvragen

wie?

Je vraagt persoonlijk een personenalarmsysteem aan.

hoe?

Je kan de dienst thuiszorg telefonisch, aan de infobalie of via e-mail bereiken tijdens de openingsuren. Je kan ook een personenalarmsysteem aanvragen via het wijkteam in jouw buurt.

 

Verder verloop

De ergotherapeut van jouw woonzorggebied plant een afspraak binnen de 2 weken na je aanvraag om je dossier samen te stellen en te bepalen of je in aanmerking komt.

 

Stopzetten

De ergotherapeut regelt de stopzetting. Het toestel wordt opgehaald.

 

Kosten

De waarborg bedraagt 50 euro en wordt op het einde van de huurperiode terugbetaald (mits het toestel in prima staat is).

  • Het standaardtarief voor de huur van een personenalarmsysteem is 16 euro per maand.
  • Het sociaal tarief bedraagt 10 euro per maand. 
  • Het extra sociaal tarief is 1 euro per maand.

Meer uitleg over de drie tarieven

Let op: de kosten worden gefactureerd.